ngincrypt
4 min readJul 14, 2021

Bir DeFi Gördüm Sanki-2 dYdX

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere bir Ethereum L2 çözümü olan, sürekli kontrat(perpetuals) işlemleri ile al/sat imkanı veren dYdX platformundan bahsedeceğim.

Öncelikle bu yazı herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. Yazılarımdaki amaç Türkiye’de DeFi’ye ilgi duyan insanlarla temel olarak bilgi paylaşımıdır.

Ayrıca platforma ait herhangi bir yönetişim tokeni bulunmamaktadır. Lütfen oluşabilecek sahte token kontratlarına itibar etmeyiniz.

dYdX platformu L1 üzerinde de vadeli/sürekli kontrat ve spot işlem imkanı vermektedir. Fakat platform L1 üzerinde işlem yapmak için belirli bir minimum mevduat tutarı istemektedir. Aynı zamanda işlemler L1 üzerinde olduğu için gaz ücretlerinin yüksek olduğu zamanlarda karlılığını yitirebilmektedir.

Bu yüzden yazımda sizlere sadece, dYdX’in L2 üzerinde yer alan, perpetuals işlem imkanı veren kısmından bahsedeceğim.

StarkWare şirketi tarafından desteklenen, merkeziyetsiz ve açık kaynak olan dYdX bizlere Ethereum blokzinciri üzerinde L2 çözümlerinin sunduğu hız ve düşük işlem ücret ile kaldıraçlı bir şekilde sürekli kontrat al/sat imkanı vermektedir.

Platformu fonlayan bazı global yatırımcılar.

Diğer projelerden de tanıdığımız global yatırımcıları arkasına alan platformun akıllı kontrat denetimi PeckShield tarafından yapılmıştır.

https://github.com/starkware-libs/starkex-contracts/blob/master/audit/StarkPerpetual_v1.0_Audit_Report.pdf

DeFi platformlarına aktaracağımız varlıklar için denetlenmiş kontratlar içeren platformları tercih etmek önemlidir. Her ne kadar denetimleri yapılmış olsa da akıllı kontratlarda oluşacak herhangi bir açıkta zarar görme ihtimalinizi lütfen göz önünde bulundurun ve riskinizi tartarak yatırımlarınızı gerçekleştirin.

dYdX marketinde 14.07.2021 tarihi itibariyle toplam 19 adet parite bulunmaktadır. İşlemlerimizi USDC stabil coini ile gerçekleştirebilmekteyiz. Platforma zamanla pariteler ekleniyor ve eklenmeye devam edecektir. Parite listeleme haberleri için güncel kalmak istiyorsanız dYdX twitter adresini takip edebilirsiniz.

14.07.2021 tarihi itibariyle dYdX L2 platformu üzerindeki pariteler.

Platforma ait son istatistikleri sizlerle paylaşmak isterim.

  • dYdX L2 Perpetuals platformu Nisan 2021 itibariyle tüm kullanıcılara açıldı. Bu tarihten itibaren oluşan önemli istatistikler;
  • 3 Milyar USD işlem hacmi
  • — 49 Milyon USD TVL(Toplam Kilitli Varlık)
  • — 16700 kullanıcı

dYdX platformu Defi Pulse ’ye göre türev piyasalar arasında bu yazının tarihi itibariyle 4. sırada yer almaktadır. (Toplam Kilitlenen Varlık miktarına göre sıralanmıştır)

49 Milyon USD’lik varlık dYdX L2 Perpetuals marketi üzerindedir.

https://defipulse.com/

Henüz bir yönetişim tokeni bulunmayan dYdX platformu blokzincir üzerinde büyüyen türev piyasalar arasında oldukça ilgi çekmektedir. Platform hakkındaki daha detaylı güncel istatistiklere aşağıdaki twit serisinden ulaşabilirsiniz.

Gelelim platformu nasıl kullanacağımıza;

  • İlk olarak dydx.exchange adresinden L2 üzerinde yer alan Perpetuals marketine geliyoruz.
  • Connect Wallet kısmından cüzdanımızı bağlıyoruz.
  • dYdX platformunda pozisyonlarımızı şimdilik sadece USDC ile açabileceğimiz için cüzdanınızda USDC olması gerekmektedir. Cüzdanınızı bağladıktan sonra Deposit kısmından USDC’lerimizi platforma ekliyoruz. VarlıklarıNızı L1 üzerinde yer alan cüzdanımızdan L2 üzerinde yer alan bir platforma geçireceğiniz için gaz ücreti ödeyeceğinizi lütfen unutmayın.
  • USDC aktarımından sonra ana ekranda bulunan “Trade” kısmına tıklayıp “All markets” seçeneğinden pozisyon açmak istediğimiz coin/tokeni seçebiliriz.
  • İşlem açmak istediğimiz pariteyi seçtikten, “İşlem Büyüklüğünü(Amount)” ve “Zarar Durdur(Stop/Trailing Stop)” seviyelerini belirledikten sonra “Place market/limit order” butonundan pozisyonumuzu açabiliriz.
  • Poziyon açıldıktan sonra kaldıraç bilgisi, likidasyon fiyatı, gerçekleşmemiş kar/zarar, pozisyonun açılış fiyatı, fonlama masrafı gibi bilgiler ekrana gelir. Ayrıca platform TradingView eklentisi ile grafik takibi yapmamıza da olanak sağlamaktadır.
  • Pozisyonumuzu “Close Position” butonlarından kapatabiliriz.

Portfoliobölümünden portföyümüzün genel durumunu inceleyebiliriz. Bu bölümde yer alan;

  • — — “Overview” kısmından, porföyün genel durumunu, haftalık kar/zarar performansını, kaldıraçlı alım gücünü görebiliriz.
  • — — “Positions” kısmından, açık olan pozisyonların durumunu kontrol edebiliriz.
  • — — “Orders” kısmından, girdiğimiz emirlerin takibini yapabiliriz.
  • — — “Fees” kısmından, daha önceki açılan pozisyonlarda ödenen işlem ücretlerini görebiliriz.
  • — — “History” kısmından, işlem geçmişini görebiliriz.

dYdX üzerinde bulunan varlığımızı tekrar L1 üzerindeki cüzdanımıza çekmek istediğimizde platform bize “Fast” ve “Slow” olmak üzere iki seçenek sunar.

  • “Fast” seçeneği ile varlığımızı hızlı bir şekilde cüzdanımıza çekebiliriz. Bu işlemde çekmek istediğimiz tutar, likidite sağlayıcılar tarafından direkt olarak maksimum gaz kapasitesinde L1 cüzdanımıza transfer edileceği için belirlenen “İşlem ücretini(Fee)” ödenmek zorundadır.
  • “Slow” seçeneği ile çekim talebi bulunulduğunda bu işlem L2 üzerinde diğer talepler ile hazırlanacak ve sonrasında L1 cüzdanımıza geçecektir. (Platform bu işlem için 8 saate kadar sürebilir uyarısını vermektedir.)

Vadeli/Sürekli kontrat işlemleri çok yüksek riskler içermektedir. Platform her ne kadar kullanışlı ve hızlı olsa da kendimizi kaptırıp likit olmamaya dikkat edelim :)

İyi okumalar!